Esti aici:--De ce musulmanii cred în destin?

De ce musulmanii cred în destin?

Musulmanii știu că toate lucrurile sunt de la Dumnezeu și se produc prin Voia Lui. Astfel, ei tind să se preocupe mai puțin de chestiunile materiale și să vadă viața lumească într-o perspectiva corectă. Un credincios musulman se încrede pe deplin în Dumnezeu și știe că orice se întâmplă este întotdeauna ce este cel mai bun și mai potrivit, indiferent dacă el înțelege sau nu acest fapt, astfel, el acceptă cu înțelepciune ceea ce nu poate fi schimbat.

Acest lucru, însă, nu înseamnă că un musulman stă și își așteaptă destinul, fără a avea nicio acțiune pozitivă în viața sa. Dimpotrivă, Islamul solicita acționarea și eforul în sensul schimbării oricărei situații nedorite și aceasta est o cerință a credinței. El respinge în totalitate opinia conform căreia nu trebuie să mergeți la un doctor atunci când sunteți bolnav, ci doar să vă rugați la Dumnezeu pentru vindecare. Dacă ființele umane nu ar fi avut capacitatea de a acționa, Dumnezeu nu putea să le pretindă ca ei să facă sau sa nu să facă anumite lucruri. Departe de a fi “fatalist”, Islamul susține că principala obligație a omului în viață este aceea de a se strădui întru supunerea față de Dumnezeu, care include și căutarea a ceea ce este benefic și evitarea răului.

Islamul susține că ființele umane trebuie să ia o acțiune pozitivă în viață și să o completeze cu rugăciune. Unii oameni sunt leneși și neglijenți și apoi dau vina pentru rezultatul negativ pe destin sau predestinare. Unii chiar spun că dacă Dumnezeu ar fi vrut, ei nu ar fi păcătuit sau nu s-ar fi comis crime. Toate acestea sunt în întregime incorecte, deoarece El a oferit îndrumări și instrucțiuni complete cu privire la modul de a trăi și a impus o conduită corectă pentru orice moment. Dumnezeu nu a ordonat nimic din ceea ce omul nu poate face și nici nu a interzis nimic din ceea ce nu ar putea evita, pentru că dreptatea Lui este completă și perfectă. Fiecare individ este responsabil, în limitele propriilor sale abilități, dar nu și dincolo de acestea.

Deși faptele și destinul nostru sunt prescrise de Dumnezeu și cunoscute de El, aceasta nu înseamnă că El ne obligă să facem ceva anume. Mai degrabă, El a vrut să ne dea opțiuni cu privire la modul nostru de acționare; și, deci, orice decizie pe care o luăm este în interiorul voinței Lui. Dumnezeu știe ce va alege fiecare

persoana să facă și apoi îi permite să o facă, ceea ce nu înseamnă neapărat ca acceptă alegerea sa. De vreme ce El nu socotește pe nimeni pentru ceea ce este peste puterile sale de a fi controlat, ființele umane sunt într-adevăr responsabile pentru fiecare alegere liberă pe care o fac și vor găsi consecințele alegerilor și acțiunilor lor, atât în această viață, cât și în Viața de Apoi.

Cauza și efectul este o lege naturală creată de Dumnezeu pentru a fi folosită de creațiile Sale. Este legea prin care destinul este determinat. Așadar, destinul fiecărui individ este predeterminat de Dumnezeu, dar este și rezultatul și consecința directă a propriilor sale alegeri și acțiuni și acesta este ceea ce Creatorul a voit și a decretat.

2017-11-15T11:51:00+00:00