Esti aici:--De ce musulmanii au o atitudine negativă față de civilizația occidentală contemporană?

De ce musulmanii au o atitudine negativă față de civilizația occidentală contemporană?

Omenirea trăiește împreună, înghesuită într-o lume din ce în ce mai mică, cu o mare diversitate culturală. Fără îndoială, cultura occidentală este influența dominantă în lumea modernă de astăzi. Prin urmare, este inevitabil ca și alții să interacționeze cu ea și să-și asimileze valorile și realizările sale pozitive, fără însă a le adopta și pe cele negative. Există o dimensiune culturală a majorității fenomenelor umane, inclusiv religia, iar societățile moderne tind să devină mai puțin exclusiviste și mai mult multi-religioase. Deși oamenii dezvoltă o atitudine mai pozitivă față de ceilalți, recunoașterea acestei diversități nu înseamnă că nu trebuie să existe nicio distincție între bine și rău.

Pe lângă faptul că este în același timp o religie și un mod de viață, Islamul este și o viziune de ansamblu asupra lumii. Atitudinea sa față de actuala civilizație occidentală este aceeași cu cea manifestată față de orice altă civilizație trecută: el acceptă binele produs de aceste civilizații, dar în același timp respinge ceea ce este negativ. Aceasta permite obținerea unor beneficii particulare, cum ar fi cunoștințele științifice și tehnice, însă multe aspecte sociale aparținând acestora apar ca fiind distructive și contrar învățăturilor islamice.

Islamul nu a pledat niciodată pentru o politică de izolare. Nu se opune altor civilizații doar pentru că nu sunt musulmani, ci crede în unitatea omenirii și în relațiile bune cu oamenii de diferite rase și orientări. Musulmanii nu refuza să beneficieze de modernitate în sensul descoperirii modalității de rezolvare a unor problemele uzuale sau pentru descoperirea soluțiilor înseși, atâta timp cât acestea nu contravin legislației islamice.

Islamul nici nu respinge Occidentul în totalitatea lui, și nici nu îl acceptă într-o formă necritică. Conduși de interese politice și economice, susținătorii civilizației occidentale urmează adesea politici care sunt în detrimentul bunăstării colective a musulmanilor. Ceea ce musulmanii și multe alte popoare ale lumii resping astăzi, este asa-zisa centralizare și universalism manifestate de Occident și atitudinea sa egocentrică. Ei s-au opus opresiunii și exploatării produse în trecut de către colonialismul occidental și au în vedere, în prezent, formele mai noi și mai subtile ale acestuia, care nu sunt mai puțin malefice. Injustițiile cauzate de atitudini arogante și de politici denigrante sunt inacceptabile pentru toată lumea.

Deschiderea către viziunea modernă a lumii și interacțiunea critică și obiectivă cu aceasta a atras atenția musulmanilor asupra anumitor probleme ridicate de modernitatea occidentală. Relațiile internaționale, globalizarea, pericolul reprezentat de mass-media și guvernarea centrata pe individul uman, sporirea timpului liber pentru oamenii obișnuiți și procesele de standardizare au fost probleme rar ridicate în trecut. Studiul modernității occidentale într-o manieră critică și interactivă poate servi la accentuarea conștiinței musulmanilor cu privire la magnitudinea crizei mondiale a culturii și, prin urmare, la sporirea cunoștințelor și a încrederii lor în modul lor de viață rânduit divin.

Se poate spune, în mod corect, că Islamul nu se opune niciunei civilizații atât timp cât aceasta slujește intereselor umanității. Obiceiurile și tradițiile altor culturi, însă, care implică principii sau comportamente interzise în Islam nu pot fi niciodată considerate drepte pentru un musulman, chiar și în cazul în care acesta locuiește permanent într-o țară nemusulmană. Limitele stabilite de Dumnezeu sunt cadrele de siguranță care trebuie întotdeauna urmate, iar Islamul este ferm în susținerea acestui drept pentru omenire.

 

2018-01-15T09:57:22+00:00