Esti aici:--De ce musulmanii cred într-un Singur Dumnezeu? Nu ar putea El sa creeze un alt Dumnezeu, asemenea Lui?

De ce musulmanii cred într-un Singur Dumnezeu? Nu ar putea El sa creeze un alt Dumnezeu, asemenea Lui?

Necredincioșii nu pot oferi niciun argument convingător pentru existența acestui univers sau a vieții umane. Oamenii care cred că există un Creator presupun că creația a avut loc prin voia Lui. Însă într-o lume în care totul are un scop, este firesc ca omul să se întrebe despre scopul creării sale. Este perfect logic sa ne așteptam ca Creatorul care ne-a pus pe acest pământ să ne înștiințeze de ce a făcut acest lucru și ceea ce El așteaptă de la noi.

Coranul ne spune că El a făcut cu exactitate acest lucru. Ni se spune că Dumnezeu ne-a creat pentru un test aici pe pământ, în cuvintele Sale:

“Oare credeți că v-am creat pe voi fără rost şi că nu vă veți întoarce la Noi?” [Nobilul Coran, 23: 115]

Un necredincios ar putea alege ca obiectivul vieții sale să fie strângerea de bogății, obținerea unui anumit statut sau obținerea a cât mai multor plăceri posibile. Însă niciuna dintre acestea nu ii vor putea fi benefice pe termen lung. Conform ultimei Scripturi, Dumnezeu a creat omul pentru a-l testa prin anumite responsabilități [Așa cum a fost menționat în Coran 18: 7, 67: 2 și 76: 2]. El nu a intenționat ca viața pe acest pământ să fie neapărat confortabilă sau satisfăcătoare, ci doar un test, cu o durată limitată, pedeapsa sau recompensele urmând a fi acordate în Viața de Apoi.

Așa cum am menționat deja, cea mai mare parte a creației este “musulmană” în sensul că este programată să se supună legilor fizice stabilite de Dumnezeu și acesta este și motivul pentru care universul funcționează într-un echilibru perfect. Omul, însă, a fost înzestrat cu o voință liberă și cu posibilitatea de a alege dacă să se supună sau nu. Dumnezeu însă nu va permite ca echilibrul Său universal să fie tulburat pe termen nelimitat de oameni sfidători, corupți și păcătoși, așa că El acordă ființelor umane un procent de libertate într-o lume temporară. Traseul nașterii, dezvoltării, regresului și al morții oferă fiecăruia ocazia de a dovedi fără îndoială ceea ce va merita sa primească în Ziua Judecății, pe care Dumnezeu a creat-o pentru manifestarea dreptății Sale finale.

Ceea ce se pretinde aici este faptul că existența unor divinități duale sau multiple ar fi posibilă și, prin urmare, probabilă în opinia unui politeist. În cazul în care, însă, cel care adresează întrebarea pretinde că Dumnezeu poate crea un altul ca El, ne întrebăm la rândul nostru: “Cum poate acest Dumnezeu creat, să fie Dumnezeul care a creat toate lucrurile, de vreme ce El însuși a fost creat? Cum s-ar putea ca acest Dumnezeu sa aibă un început, de vreme ce Dumnezeu a existat dintotdeauna, pentru eternitate? În realitate, expresia “a crea un alt Dumnezeu” este o eroare contradictorie, deoarece simplul fapt că ceva este creat înseamnă că nu poate fi Dumnezeu. Este în mod clar ilogic și irațional să susținem că ceva ar putea fi și, în același timp, nu ar putea fi Dumnezeu.

O altă chestiune implicată de această întrebare este aceea că dacă răspundem “El nu poate”, atunci puterea lui Dumnezeu ar fi limitată, negând astfel divinitatea Sa. Aceste considerări însă nu pot fi apreciate ca fiind valabile, deoarece puterea absolută și fără de margini a lui Dumnezeu se referă la ceea ce este rațional posibil și nu la ceea ce este imposibil, din punct de vedere rațional și logic. Așadar, atunci când răspundem “nu”, ceea ce este corect, nu înseamnă că puterea lui Dumnezeu este limitată. Mai degrabă, aceasta afirmă perfecțiunea puterii Sale, ceea ce înseamnă că El nu este incapabil de nimic din ceea ce din punct de vedere rațional este posibil.

Mințile noastre nu pot înțelege extinderea puterii Sale, nici măcar prin intermediul imaginației noastre. Prin urmare, trebuie să recunoaștem incapacitatea noastră de a cuprinde esența și natura lui Dumnezeu în limitele intelectului nostru.

2017-11-16T11:01:22+00:00