Esti aici:--De ce musulmanii se opun adorării idolilor, și oare se roagă ei unei construcții în formă de cub?

De ce musulmanii se opun adorării idolilor, și oare se roagă ei unei construcții în formă de cub?

Clădirea de piatra de formă cubică, situată în Makkah, este numita Ka’bah sau Casa Sacra. Ea este direcția spre care se îndreaptă toți musulmanii atunci când se roagă. Deși musulmanii se îndreaptă în direcția Ka’bah în timpul rugăciunii, ei nu se închină acesteia. Musulmanii se închină și se roagă numai la Dumnezeu.

Ka’bah a fost construita de către profetul Avraam și fiul său Ismail ca răspuns la porunca lui Dumnezeu, acum mai bine de 4000 de ani. Avraam a consacrat Casa pentru închinarea la Un Singur Dumnezeu adevărat și a chemat întreaga omenire să vina la ea în acest scop. Chiar și astăzi, musulmanii care sunt capabili din punct de vedere fizic și financiar sunt obligați să facă un pelerinaj la ea, măcar o dată în viață. Ka’bah a rămas în centrul unei continue tradiții de închinare și devoțiune, până în prezent, ca un simbol al permanenței, constanței și reînnoirii.

Au existat în istoria omenirii perioade pe parcursul cărora oamenii s-a abătut de la monoteismul propovăduit de către profeții lui Dumnezeu. Înainte de venirea lui Muhammad, în rândul arabilor religia a degenerat în politeism și păgânism, iar Mekka a fost complet scufundată în idolatrie; în jur de 360 de idoli au fost plasați în interiorul și împrejurul Ka’ba pentru a fi venerați acolo, împreună cu Dumnezeu. Profetul Muhammad a fost trimis să readucă oamenilor monoteismul pur propovăduit de către toți mesagerii lui Dumnezeu și să restabilească adorarea numai a Acestuia. Acest lucru a fost realizat, iar Ka’bah a fost, în cele din urmă, eliberat de toate zeitățile făcute de om.

Printre vechile ritualuri, în special legate de Ka’bah, se afla și înconjurul acesteia. Aceasta sugerează puterea integratoare și unificatoare a monoteismului în viața omului și modul în care existența musulmanilor trebuie să se învârtă în jurul unei devotări pure față de Dumnezeu. Ka’bah simbolizează unitatea perfectă a religiei adevărate, fraternitatea tuturor profeților și coerența esențială a mesajului lor.

Atunci când musulmanii se roagă îndreptându-se către acest punct central unic, le este reamintit lor țelul lor comun și scopul lor pe termen lung. Chiar și atunci când cineva stă chiar în fața Ka’ba în rugăciune, el nu trebuie să o privească, ci, să își coboare privirea la pământ, în fața lui. Focalizarea spirituală se face numai pe Dumnezeu, Unicul, și niciodată pe vreun obiect creat.

 

2018-01-15T06:10:40+00:00